2. JUNI 2017: Danmarksmesterskaberne i hø – opfundet af Claus Meyer, Frank Erichsen og Økologisk Landsforening tilbage i 2011 – genopstår efter to års pause på Landsskuet i Herning i år. Kom og slå med le, duft høet og lær at lave løv-hø til kæledyr torsdag og fredag. Lørdag kan man se får og køer som overdommere tygge sig frem til Danmarks bedste hø i Store Ring, hvor Frank Erichsen er konferencier for finalen.
Alle, der har prøvet at slå græsplæne ved, at frisk græs dufter fantastisk. Hø – tørret græs – næsten lige så godt. Det synes dyr også, og derfor var hø i århundreder en dominerende foderkilde i landbruget. En måde at konservere sommerens friske græs på, som var skånsom og bibeholdt størstedelen af det friske græs’ sukkerindhold, antioxidanter samt smags- og næringsstoffer.
– Som konserveringsform er hø vanskeligere end ensilage. Men som foder er hø uovertruffen, såvel i forhold til smag og sundhed for drøvtyggere som i forhold til kvaliteten af slutproduktet – mælk og kød, siger Thorkild Nissen, der er hø-ekspert, dommer og ansvarlig for DM i hø for Økologisk Landsforening.
For en snes år siden begyndte landmænd, mejerier og kokke at interessere sig for høet igen. Mælk fra hø-fodrede køer har særlige egenskaber i osteproduktion, og hø som smags- og aromagiver fandt vej til gryderne i det Nye Nordiske Køkken. I dag brygges der sågar økologisk hø-øl i Danmark.
Populær konkurrence genopstår
I 2011 arrangerede Claus Meyer, Frank Erichsen og Økologisk Landsforening for første gang Danmarksmesterskaberne i hø. Første gang i København og i de efterfølgende tre år henholdsvis i Herning og Aarhus. Efter to års dvale genopstår konkurrencen i år på Landsskuet i Herning.
Et dommerpanel, bestående af blandt andet Frank Erichsen, bonderøv, Per Kølster, brygmester, Thorsten Wetche, økologisk mælkeproducent, og Thorkild Nissen, hø-ekspert, udvælger seks partier hø til finalen. Herefter er det overdommerne – får og køer – der æder sig frem til Danmarks bedste hø. Finalen begynder lørdag kl. 13.00 i Store Ring.
To discipliner i konkurrencen
Hømesterskaberne afgøres i to discipliner. Marktørret hø og ladetørret hø. At tørre høet perfekt på marken er en kunst i sig selv. Derfor er konkurrencen om at lave Danmarks bedste hø delt op i to, så det marktørrede hø og hø, som er færdigtørret i lade, bedømmes hver for sig. I finalen er det fårene, der skal gumle sig frem til det bedste marktørrede hø, mens køerne afgør den ladetørrede kategori.
Præmierne er en middag for to på restaurant Bæst, økologisk hø-øl fra Herslev Bryghus og hø-ost fra Naturmælk. De regerende mestre; Mads Lystbæk, Spjald (marktørret) og Peder Nielsen, Lemvig (ladetørret), stiller begge op i årets konkurrence for at forsvare deres titler.
– Jeg er ikke færdig med at tage første slæt endnu, så det er for tidligt at sige noget om kvalitet og vinderchancer. Der er meget held, vind og vejr i det, og så skal man ramme noget hø, som både tobenede og firbenede synes om. Og de har ikke helt samme præferencer, siger Peder Nielsen med et glimt i øjet om egne chancer ved årets DM i hø.
Se film om Peders høproduktion – en hel lille videnskab
Konkurrencehø gælder som indgangsbillet
Alle landmænd – økologiske og ikke-økologiske – kan deltage i konkurrencen. Man tilmelder sig via okologi.dk/landsskuet2017 og kan enten indsende sit konkurrencehø (fem kilo) senest den 26. juni til Økologisk Landsforening, Silkeborgvej 260, 8230 Aabyhøj, eller medbringe sit hø til Landsskuet, hvor det frem til lørdag den 1. juli kl. 9.30 gælder som indgangsbillet.
Lær at slå med le og lave løv-hø til kæledyrene
På Økologisk Landsforenings stand kan man torsdag og fredag tilmelde sig et kursus i at slå med le og lære at sætte hø i hæs. Lørdag kan man høre Frank Erichsen fortælle om, hvordan man høster og tørrer løv-hø til sine kæledyr, dufte til konkurrencehøet og gætte med på vinderen.
Peder Nielsen er forsvarende danmarksmester i ladetørret hø og er klar til at kæmpe for titlen på Landsskuet 2017. Foto kan downloades ved at klikke på billedet.