This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

Seneste nyt

Home/Nyheder/Seneste nyt
Seneste nyt 2017-07-01T21:27:14+00:00

Udvalgte nyheder fra Landsskuet 2017
Følg alle nyheder på Landsskuets facebook

46.537 besøgte Landsskuet 2017

Landsskuet 2017 sluttede lørdag i fint dyrskuevejr og med 19.689 gæster. Over de tre dage besøgte i alt 46.537 Landsskuepladsen.
Se også en samlet oversigt over ærespræmierne i dyreudstillingen
Landsskuet 2018 er den 5.-7. juli.

Landsskuets Store Ring lørdag

14.719 besøgte Landsskuet torsdag

29. JUNI 2017: Landsskuets første dag blev besøgt af 14.719 gæster – lidt færre end torsdag sidste år, hvor 15.453 løste billet til det store dyrskue i Herning. 

“Vi er godt tilfreds. Det er et fint besøgstal, når vi tager vejret i betragtning, og nedgangen i antallet af besøgende kan udelukkende tilskrives færre børn fra de mange institutioner, der traditionelt besøger Landsskuepladsen torsdag”, siger Mads Fjordside, Landsskuets daglige leder.
 
Dyrskuet i Herning fortsætter fredag og lørdag – og målet er fortsat samlet 50.000 gæster til aktiviteter som hesteshows, DM i Hø, springstafet og kåring af Danmarks Smukkeste Malkeko.
Gæster på Landsskuet 2017 torsdag

Hø-mester forsvarer DM-titel

25. JUNI 2017: Mads Lystbæk er favorit til at vinde DM i Hø. To gange tidligere er hans marktørrede hø kåret som landets bedste.

I midten af sidste uge, før regnen trak ind over landet til sankthans, var der godt gang i høproduktionen hos den økologiske landmand Mads Lystbæk ved Spjald i Vestjylland. Han forsvarer på lørdag for anden gang sin titel som Danmarksmester i marktørret hø på Landsskuet i Herning, men hjemme på gården handler dog først og fremmest om at få laden fyldt med vinterfoder til 25 Limousine-køer og 35 får samt deres afkom.

– Det er første gang i år, at både vejret og græsset er til at lave hø. Der var noget tørvejr i maj, men der afgræssede vores dyr herhjemme på marken, før vi sendte køerne ud til naturpleje ved Skjern Å og oppe i Thy, fortæller Mads Lystbæk.

Fint kløverhø til DM
Eriksens Maskinstation klarer arbejdet med at samle og presse det mere eller mindre tørre græs fra 17 hektar til bigballer med marktørret hø og wrapballer med høensilage. Noget af det er groft med meget rødkløver og cikorie. Det egner sig godt til ammekøerne, mens noget andet er finere med ren hvidkløver og græsser, der er skredet igennem.
En portion af det fine hø kommer med til DM i Hø på Landsskuet, men er ellers især til besætningens mindste dyr, når de skal have andet end modermælk.
– Til kalve og får med små lam kan du ikke få noget, der er bedre at starte på end godt hø. Det blev slået for fem dage siden og er revet sammen for to dage siden. Det er ikke blevet vendt undervejs, så der er stadigt meget kløver i det. Og det bliver kun bedre af at ligge en uges tid endnu. Så ’brænder’ det en smule og kommer til at dufte lidt af tobak, siger Mads Lystbæk.
Han er fuldt ud tilfreds med sit hø, men vil ikke spå om sine chancer for at vinde DM-titlen for tredje gang:
– Ingen ved jo, hvad de andre kommer med, siger hø-mesteren fra Spjald, der regner med at lave en ny omgang hø i slutningen af juli eller først i august. Måske som fortsat regerende danmarksmester.

Den regerende mester i marktørret hø - Mads Rahbek fra Spjald

Fakta om DM i Hø:
Konkurrence for høproducenter fra hele landet; arrangeret af Økologisk Landsforening. Både konventionelle og økologiske landmænd kan deltage i konkurrencen, der finder sted på Landsskuet i Herning den 29. juni-1. juli. Ved finalen lørdag bedømmes høet af et ekspertpanel med tv-værten Frank Erichsen i spidsen, men i sidste ende er det får og heste, der gumler sig til den endelige afgørelse.
De økologiske vestjyder Mads Lystbæk fra Spjald og Peder Nielsen fra Lomborg er forsvarende danmarksmestre i henholdsvis mark- og ladetørret hø – og stiller begge op til titelforsvar.
På Landsskuet kan man også opleve le-mænd, der slår hø på gammeldags vis, og Frank Erichsen viser, hvordan man laver løv-hø. Læs mere om DM i Hø

Landsskuets historie gennem de første 25 år

I samarbejde med Landbrugsavisen fortæller vi i et stort jubilæumstillæg til Landbrugsavisen på onsdag og på en særlig jubilæumsside – landsskuet25.dk – Landsskuets historie fra 1992 og til i dag.
Flere billeder fra de første 25 år vil også løbende frem til Landsskuet 2017 den 29. juni-1. juli blive lagt ud på vores facebook-side. Her er man velkommen til at bidrage med egne billeder og kommentarer fra de foregående år i kommentarfeltet.

Iskold gevinst til Danmarks Smukkeste Malkeko

13. JUNI 2017: Mejerigaarden sponserer stor pengepræmie til køernes finale på Landsskuet i Herning.

Et af højdepunkterne på Landsskuet i Herning er kåringen af Danmarks Smukkeste Malkeko på tværs af de fire danske malkeracer. Det er finalen på tre dages konkurrencer mellem 645 af landets allerflotteste malkekøer og en ærefuld udnævnelse, som altid modtages med stolthed af den kvægavlerfamilie, der udstiller koen. 

Når Landsskuet 2017 finder landets skønneste malkeko ved frokosttid lørdag den 1. juli vil der som noget nyt oven i købet være mere end den traditionelle krans til koen og champagne til vinderen. Det nationale dyrskue i Herning har indgået en sponsoraftale med Mejerigaarden økologisk flødeis fra Premier Is, der indebærer, at vinderkoen også får en pengepræmie på 10.000 kr., mens de tre øvrige finalister får et års forbrug af flødeis.     

”Mejerigaarden begyndte som et lokalt mejeri tilbage i 1933 i Thisted og er i dag et af de få tilbageblevne ismejerier i Danmark. Vi værner om mejerifaglig stolthed og de gamle håndværkstraditioner, der sætter os i stand til at producere is i høj kvalitet, som går lige ind i hjertet af den moderne is-elsker. Mejerigaarden ønsker derfor at deltage i udnævnelsen af Danmarks Smukkeste Malkeko for at støtte op omkring dansk mælkeproduktion og for at sætte fokus på vores nye, økologiske is med fløde fra danske gårde”, siger kommerciel direktør Christian Brink fra Mejerigaarden. 

Premier Is vil under Landsskuet også være synlig på Landsskuepladsen gennem besøg af isbjørnen Nanok, der blandt andet uddeler smagsprøver ved indgangen og til de cirka 500 institutionsbørn, der benytter Landsskuet til årets sommerlejr. Herudover vil der blive delt smagsprøver ud af Mejerigaarden økologisk flødeis på pladsen.

Ingen flødeis til dessert
Ingen flødeis til dessert uden mælk. Ismejeriet Mejerigaarden kvitterer med en kontant tak til Danmarks Smukkeste Malkeko på Landsskuet i Herning.  Foto kan downloades Foto kan downloades ved at klikke på billedet. 
Krans og champagnesproejt

Krans og champagnesprøjt markerer traditionelt kåringen af landets flotteste malkeko. I år får den også iskolde kontanter.  Foto kan downloades ved at klikke på billedet.

DM i hø genopstår på Landsskuet

2. JUNI 2017: Danmarksmesterskaberne i hø – opfundet af Claus Meyer, Frank Erichsen og Økologisk Landsforening tilbage i 2011 – genopstår efter to års pause på Landsskuet i Herning i år. Kom og slå med le, duft høet og lær at lave løv-hø til kæledyr torsdag og fredag. Lørdag kan man se får og køer som overdommere tygge sig frem til Danmarks bedste hø i Store Ring, hvor Frank Erichsen er konferencier for finalen.    

Alle, der har prøvet at slå græsplæne ved, at frisk græs dufter fantastisk. Hø – tørret græs – næsten lige så godt. Det synes dyr også, og derfor var hø i århundreder en dominerende foderkilde i landbruget. En måde at konservere sommerens friske græs på, som var skånsom og bibeholdt størstedelen af det friske græs’ sukkerindhold, antioxidanter samt smags- og næringsstoffer.

– Som konserveringsform er hø vanskeligere end ensilage. Men som foder er hø uovertruffen, såvel i forhold til smag og sundhed for drøvtyggere som i forhold til kvaliteten af slutproduktet – mælk og kød, siger Thorkild Nissen, der er hø-ekspert, dommer og ansvarlig for DM i hø for Økologisk Landsforening.

For en snes år siden begyndte landmænd, mejerier og kokke at interessere sig for høet igen. Mælk fra hø-fodrede køer har særlige egenskaber i osteproduktion, og hø som smags- og aromagiver fandt vej til gryderne i det Nye Nordiske Køkken. I dag brygges der sågar økologisk hø-øl i Danmark.

Populær konkurrence genopstår
I 2011 arrangerede Claus Meyer, Frank Erichsen og Økologisk Landsforening for første gang Danmarksmesterskaberne i hø. Første gang i København og i de efterfølgende tre år henholdsvis i Herning og Aarhus. Efter to års dvale genopstår konkurrencen i år på Landsskuet i Herning.

Et dommerpanel, bestående af blandt andet Frank Erichsen, bonderøv, Per Kølster, brygmester, Thorsten Wetche, økologisk mælkeproducent, og Thorkild Nissen, hø-ekspert, udvælger seks partier hø til finalen. Herefter er det overdommerne – får og køer – der æder sig frem til Danmarks bedste hø. Finalen begynder lørdag kl. 13.00 i Store Ring.

To discipliner i konkurrencen
Hømesterskaberne afgøres i to discipliner. Marktørret hø og ladetørret hø. At tørre høet perfekt på marken er en kunst i sig selv. Derfor er konkurrencen om at lave Danmarks bedste hø delt op i to, så det marktørrede hø og hø, som er færdigtørret i lade, bedømmes hver for sig. I finalen er det fårene, der skal gumle sig frem til det bedste marktørrede hø, mens køerne afgør den ladetørrede kategori.

Præmierne er en middag for to på restaurant Bæst, økologisk hø-øl fra Herslev Bryghus og hø-ost fra Naturmælk. De regerende mestre; Mads Lystbæk, Spjald (marktørret) og Peder Nielsen, Lemvig (ladetørret), stiller begge op i årets konkurrence for at forsvare deres titler.

– Jeg er ikke færdig med at tage første slæt endnu, så det er for tidligt at sige noget om kvalitet og vinderchancer. Der er meget held, vind og vejr i det, og så skal man ramme noget hø, som både tobenede og firbenede synes om. Og de har ikke helt samme præferencer, siger Peder Nielsen med et glimt i øjet om egne chancer ved årets DM i hø.

Se film om Peders høproduktion – en hel lille videnskab

Konkurrencehø gælder som indgangsbillet
Alle landmænd – økologiske og ikke-økologiske – kan deltage i konkurrencen. Man tilmelder sig via okologi.dk/landsskuet2017 og kan enten indsende sit konkurrencehø (fem kilo) senest den 26. juni til Økologisk Landsforening, Silkeborgvej 260, 8230 Aabyhøj, eller medbringe sit hø til Landsskuet, hvor det frem til lørdag den 1. juli kl. 9.30 gælder som indgangsbillet.

Lær at slå med le og lave løv-hø til kæledyrene
På Økologisk Landsforenings stand kan man torsdag og fredag tilmelde sig et kursus i at slå med le og lære at sætte hø i hæs. Lørdag kan man høre Frank Erichsen fortælle om, hvordan man høster og tørrer løv-hø til sine kæledyr, dufte til konkurrencehøet og gætte med på vinderen.

Peder Nielsen - ladetørret hø

Peder Nielsen er forsvarende danmarksmester i ladetørret hø og er klar til at kæmpe for titlen på Landsskuet 2017. Foto kan downloades ved at klikke på billedet.

Hesteavlere har også jubilæum

1. MAJ 2017: Det er ikke kun Landsskuet, der som dyrskue-organisation fejrer sit 25 års jubilæum i Herning den 29. juni-1. juli. Traditionen tro benytter flere af de avlsforeninger, der udstiller dyr, også det landsdækkende arrangement til at gøre opmærksomhed på egne jubilæer.

Det gælder blandt andet flere af hesteavlernes avlsforbund: Knabstrupperforeningen for Danmark har 70 års jubilæum, mens både Dansk Frieser Forbund og Shire-foreningen har 30 års jubilæum. Endelig har også Dansk Pinto Forening i lighed med Landsskuet 25 års jubilæum. Dansk Ride Forbund fejrer i øvrigt 100 års jubilæum i år.

Jubilæerne markeres på forskellig vis, men kan være med en særlig jubilæumsroset og ekstraordinære indslag i Landsskuets store hesteshows fredag og lørdag eftermiddag.

Traditionelt betyder det derfor også, at det kan ses på antallet af tilmeldte dyr, at et avlsforbund holder jubilæum. I alt kan der som regel opleves op til 450 heste på Landsskuet, der er det dyrskue i Danmark, hvor der er flest hesteracer repræsenteret i avlsudstillingen. Sidste år var det intet mindre end 26 forskellige racer.

Vi fejrer 25 års jubilæum med en fyldt plads

21. APRIL 2017: Både maskiner og husdyr fra hele landet vil strømme til Herning den 29. juni til 1. juli, når Landsskuet 2017 afvikles på Landsskuepladsen ved MCH Herning.

“På nuværende tidspunkt plejer vi fortsat at have god plads til nye udstillere, men både tidligere og nye udstillere har for længst bestilt så meget standplads, at vi snart må melde udsolgt. Det vidner om optimisme i landbrugserhvervet og en stor opbakning til Landsskuet”, siger Mads Fjordside, daglig leder af Landsskuet.

Han glæder sig også over, at tilmeldingerne til dyreudstillingen er lige så markant. Det er i første omgang især fra hesteavlere, da tilmeldingsfristen for heste allerede er den 1. maj. Kvæg skal først være tilmeldt den 22. maj, men malkekvægsbesætninger skal dog sørge for at være tilmeldt tankmælksprøver med besætningsnummer senest den 9. maj.

“Da Landsskuet i år fejrer 25 års jubilæum som afløser for det historiske Ungskue, er vi særligt glade for, at vi med både en fyldt Landsskueplads og fyldt stalde kan vise alle de bedste sider af dansk landbrug”, siger Mads Fjordside.

Share This: