Landsskuets historie

Hjem/Nyheder/Landsskuets historie
Landsskuets historie2019-11-13T12:36:39+01:00

Landsskuet – dyrskuet i Herning blev etableret i 1992 som afløser for det historiske Ungskuet. Herunder beskriver vi år for år nogle af Landsskuets højdepunkter:

2016: Landsskue-dyr på frimærker, australske bøffer og hamstere

PostNord beslutter at udgive en frimærke-serie med danske husdyr fra dyrskuerne. Danmarks Smukkeste Malkeko fra Landsskuet 2014 – en rødbroget holstein fra Martin Christensen i Sunds – og Shropshire-vædderen Bob fra Brian V. Lundgaard i Bramming, der i sin tid blev kåret som den bedste 1-årige vædder på tværs af racer, gæsteoptræder derfor på årets skue i en særlig postudstilling.
Her kan årets 49.626 gæster sammenligne præmie-dyrene med de otte kroners-frimærker, som de har stået model til. På skuets posttorv kan frimærkesamlere og andre interesserede desuden fordybe sig i husdyrenes og dyrskuernes historie. Fortalt gennem breve, frimærker, postkort og stempler.
I dyreudstillingen sætter antallet af kødkvægsracer rekord med 15 forskellige, idet den nye, australske race Murray Grey for første gang udstilles.
Og i smådyrsstaldene udvides paletten af dyrearter med en præsentation af hamstere. En af de nyheder, som man kan opleve over hele landet, idet alle TV 2-regioner sender live fra Landsskuet hele torsdagen.

2015: Kvie sælges for 127.000 kroner, DM i Græsensilage og får

Landsskuets forgænger – Ungskuet – har historisk set været stedet, hvor landmænd handlede dyr med hinanden. Den tradition er i en ny form vendt tilbage på Landsskuet de seneste år, hvor Limousineforeningen med succes holder avlsdyrauktionen.
I forbindelse med raceforeningens 40 års jubilæum og et europæisk træf for kolleger gør Dansk Simmental det samme – og en skotsk Simmental-avler kan rejse hjem med en dansk kvie fra Simmental-udstillingen, der er ekstraordinær stor i anledning af jubilæet. Pris: 127.000 kroner.
“Det var ikke nogen nem handel. Vi diskuterede prisen fra torsdag og helt indtil lørdag middag, inden handlen faldt i hak”, siger køberen Iain Green. Sælger er Lykke Simmental i Aalestrup.
Med rådgivningsselskabet Heden & Fjorden som primus motor får Landsskuet en ny konkurrence, hvor landmænd fra hele landet deltager i en grovfoder-dyst om produktion af Danmarks bedste græsensilage. Førstepræmien er en rejse for to til dyrskuet World Dairy Expo i USA.
I fåreudstillingen sætter antallet af racer rekord med 17 forskellige får.

2014: Publikumstallet sætter rekord – dyr og maskiner trækker

53.428. Så mange besøger i løbet af de tre dyrskuedage Landsskuet 2014, som slår den hidtidige publikumsrekord fra 2012 med 2683 gæster.
Fremgangen skyldes især en markant stigning i besøgstallet fredag, der traditionelt er ‘den mindste dag’, men glimrende sommervejr, en gentagelse af DM i Hø samt nye arrangementer som startsted for cykelløbet Team Rynkeby og Fredagsbar med De Unge Landmænd har utvivlsomt en del af æren.
De mange gæster besøger en landsskueplads, hvor antallet af udstillede dyr fortsat er stigende, selvom kravene til køernes sundhedsniveau er strammet op. Og hvor maskinudstillerne igen mærker optimisme efter nogle kriseår i landbruget.
“Landbruget er begyndt at investere igen, og vi får afsluttet nogle handler hernede. Men det er også et vigtigt udstillingsvindue for os og landbruget. Både som fagmesse for landmænd og en god mulighed for andre folk at indblik i, hvordan landbruget fungerer”, siger maskinhandler Lars D. Nielsen, Holstebro.

2013: Statsministeren på besøg – ny ledelse

Den socialdemokratiske partileder Helle Thorning-Schmidt bliver den første statsminister, der besøger Landsskuet. Det sker om fredagen, hvor æresgæsten også indvier det nye Landsskuespor med aktiviteter og informationer i Landsskuenaturen.
Helle Thorning-Schmidt er begejstret for at være til stede blandt de mange land-interesserede børn og voksne. “Landbruget er en stor del af, hvad vi spiser hver dag, og hvad vi sælger til resten af verden. Landbruget fylder meget i vores identitet, derfor synes jeg, at det er spændende at være her i dag”, siger hun.
Statsministeren modtages i Herning af Landsskuets nye formand, Kristian Gade. Han har overtaget posten fra Peder Laustsen, som har været formand siden 2010.
På årets skue skal Kristian Gade også tage afsked med Niels Kristian Fruergaard som skuets daglige leder. Han går på pension fra direktørjobbet i VikingDanmark, der har været sekretariat i alle årene: “Han har været Landsskuets allestedsnærværende drivkraft siden dyrskuets etablering i 1992 som arvtager til Ungskuet”.
Mads Fjordside bliver ny daglig leder.

Share This:

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.